Monday, December 14, 2009

Aku...Kuching... dan Sebenarnya...

Hye sume.. hehe..aritu aku g bercuti ngan family aku sume walaupun sebenarnye aku g ngok site n best gile sbb 1st tyme aku bwk parents aku naik flight..heheh tp mak aku dh penah r dlu naik mas lg n ade la 2 org mangkuk nie yg ikut kitorng skali(jgn marah ha)

so nie la rentetan nye.. x bnyak tp cukup r ntuk korang puas kan nafsu koang..kuikui


Klu korang nak tau ni la Daud... Kate Jane la..ad lg gambar die kat bawah nie Penari Kg Budaya Sarawak



Ha ni r gambar aku dan bakat ku.. padan muke daud.. ingat die je ke tau menari.. hahaha riaknyee



Nie Gambar depan D.U.N kate daus la.. cantik gle dewan nie.. kat water front

Ha Surprise!!! sebenarnye bukan melompat lebih tinggi but... melompat ATAS KUBUR.. Nak Try????


Ketam Butter yang best gile..cume aku x minat sngat jd aku buat koghang jeles je r ...kesian ude alergy terberak2 haha


Ha yang tinggal rangke tue klu korang nak tau Kerapu r..ganti crab td yg aku x makan sngat..so aku sorng yg bedal..padan muke ko ikin

Ha nie yg comel nie name die yasmine.. keponakkan daus bukan kepondanan ok!!!

Ni plak name die Daniel..


Nie la badigol soot yg aku cakap tue.. heheh

Nie bukan museum tau.. nie rumah org.. Unik kan??? aku pon pelik..

kitorang sanggup patah balik nak ambik gambar nie

Ha nie tengah menawar ikan terubuk masin..

So... mcm tue la perjalanan kitorng..but nie hari akhir.. aku x smpat kutip gambar lain.. nnt dh ade aku upload khas nuk korang k?? daaaaa...

Thursday, November 19, 2009

Kebusanan Hahahaha

Kenape ek dunia nie aku rase bosan je.. hmm arasenye aku kot yg buatkan dunia nie bosan... klu dlu rase bosan je aku roger je terus membr2 ade je yg nak klua ngan aku.. skrng nie nak ajak sorng pon dah x de.. paling2 pon hjung mnggu je la... skrng nie klu malam je duk rumah ishk kompem la boring gle... knp la idup mcm nie ek..

hmm aku rase ade bende yg aku kene buat ntuk ilangkan kebosanan nie.. hmm baru aku teringat klu dulu tiap mlm klu x klua pon ade zapin .. so ilang la keboringan tue.. skrng nie dah x buta ape..hmm aku kene cari nie organisasi yg bleh hire aku ntuk mengajar nie.. rasenye baru x bosan kot..

Sape aku nak mintak tolong ea?? hmm nant la aku pikirkan...huhuh kita enjoy!!!!!



http://tokyocherie.files.wordpress.com/2009/02/funny-pictures-cat-sleeps-boring-meeting1.jpg

Sunday, November 15, 2009

Benarkah Cinta

Hai kengkawan... sori la aku dah lame x tulis kt sni.. hmmm sibuk gak la kebelakangan nie.. maklum la baru je nie habis present.. heheh so skrng aku bwakkan ntuk kite kongsi bersame lagu ie.. aku harap korang bleh hayati maksud tersurat dari lagu nie... walaupon aku mmg x penah bercinta tp aku penah jatuh cinta..hmm so lagu nie bagi sejuta makne bagi aku.. aku harap dengan cara nie boleh menaikkan semngat aku..

ala... boring la camni.. x bleh upload plak.. nnt aku try lg la.. klu bleh aku upload k??soriii

Wednesday, October 21, 2009

Aizat - Just One Boy



video


Aizat - Just One Boy

Just one fruit from 1 tree,
Just 1 rumble mumble from 1 beat
Can 1 send boy climbing climbing

Just 1 flock from 1 cloud
Just 1 itsy bitsy twist and shout
Can send that same 1 boy running running yeah

Aah..there's a four leaf clover sitting in the sun
It's been waiting for someone like you
But there's really really no one but you
Tell me you're the one

Could it be magic
It must be magic
Tell the truth, are you my only one?

Just 1 word from 1 girl
Just 1 lovey dovey we control
Can make 1 boy crying crying

Oh..I don't care what you say
I thought to steal 1 kiss when you look away
And send this boy flying flying yeah

Aah..there's a four leaf clover sitting in the sun
It's been waiting for someone like you
But there's really really no one but you
Tell me you're the one

Could it be magic
It must be magic
I wanna talk like you
I wanna talk like you
Gonna kiss like you

Aah..there's a four leaf clover sitting in the sun
It's been waiting for someone like you
But there's really really no one but you
Tell me you're the one
Could it be magic
It must be magic
Tell the truth, are you my only one?
Tell the truth, are you my only one?
Tell the truth, cause I love you

Thursday, October 15, 2009

My Family's New Happiness



          Ramai org tertanye2 kenp tetibe je aku nak balik rumah last week.. heheh sebenarnye camne.. family aku baru je tukar kete baru.. heheh proton exora..but sory la aku x sempat nak ambik gambar penuh kete kitorng..hehehe bukan main gembira parents aku.. maklm la dapat pakai kete beso.. ishk nie satu cabaran buat aku nie.. parents aku dah pakai exora aku mestila pakai yg lagi beso kan?? hehehe so mulai sekarang kene la berusaha bersungguh2 klu nak pakai kete lg besor kan?? sebb kompemnye bayarnye pon beso jadi kene la cari ke je yang beso.. hehehe

Tapi aku suke tengok parents aku gembira sungguh ngan kete baru tue.. heheh harap2 la kitorng bleh terus gembira sampai ke akhir hayat.. heheheh

Wednesday, October 14, 2009

Standing Ovation for "PAPADOM"



Two tumbs up!  x tau lg macam mana aku nak gambarkan betapa bestnye citer nie.. bila mendengar je kate org yg cite nie best, x sabar2 aku nak g tengk .. pade mulenye aku rancang nak g tngok ngn member2 1 skolah aku ari ahad nie.. tp dek mengenangkan citer nie yg orng cakap best gile nie jadikan aku terus plan g tengok malam td..huhuh mmg x kering gusi dari mule sampai la abes.. even sampai dah klua senarai krew pon masih gelak lagi.. aku mmg bagi bukan stakat 5 tapi *******.. ha punye la best ingat sng ke aku nak bagi bnyak camtue..rugi lasape yg x g tengok citer tue.. korang masih belum terlambat..


Tabik spring la aku bagi kat afdlin shauki n sume yang menjayakan filem nie..bila terkenangkan punya la bersemangat aku nak tngok citer nie sampaikan plan memula nak tngok kat alaman akhirnye bertukar ke mines semula..heheheh kitorng sampai dalam kul 9 malam kat alamanda n bersemngat nie nk g beli tiket cz aku x tempah lg tiket tu..tapi bila sampai je tiket dah habis.. bengang gile kitorng.. yg ade pon kul 12 tngh mlm.. akhirne kitorng buat keputusan g semula mines.. ase klu x de gak mmg jd lebai malang la kitorng nie... nasib baik ade tapi yg bestnye 5 mnit je sblum cite kt gsc td...huhuuh same je.. tp bahana kan mmg nk tngok kitorang pon beli la jgk .... smentare tnggu nak masuk kitorng pon makan la kt mcD jap... eh tetibe mcm kenal mamat tue.. rupenye mmbr lame mase kt 13 die keje kt mcD hehehe panjang lg umur die..huhuh


Klu nk diikutkan mmg memcm la jd mlm td sumenye gegare PAPA-DOM hehehe.. so aku mmg syorkan la korng sume tengok citer ne..korng akan gelak sampai nak pecah perut n kompem menangis punye la..huhuhuh..k slamat menonton.

Tuesday, October 13, 2009

World music konsert



Hmmm.. menarik tau.. aku saje je drop by kat panggung percubaan mase aku nak datang fac td.. die start 8.30 malam.. n the interesting part is.. sume alat nye mejoriti adalah alat muzic tradisional melayu.. ae la beberapa alat muzik lain tp x banyak..hmmm klu u all nak tau sorang je pemuzik tue adalah org melayu.. hehehe the 1st side aku berbangge sebab alat muzik melayu dimainkan bangsa lain but di satu side lg keciwa gak sbb x de umat sebangse ari aku yg main atau yg nak teruskan tradisi bermain alat muzik tradisional melayu....hmm sory la gambar x berapa cantik.. nie je yg aku sempat rakam..


Thursday, October 8, 2009

Lawak Izzi

Boring2 aku selak blog member aku nie.. pastue aku terjumpe plak post best die.. jai aku ambik la ntuk kongsi ngan korang..hehehehe sila la hayatinye...


  1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.-> bongok sgtkan...aku tertipu dkt sini
  2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.
  3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan
  4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan ….Italy…., jurugambar dikenali sebagai paparazzi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.
  5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.
  6. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.
  7. Tahukan anda bahawa seorang manusia normal tidak boleh menyentuh telinganya sendiri menggunakan siku.
  8. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.
  9. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli gunung, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.
  10. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.
  11. Dan tahukah anda bahawa hampir kesemua pembaca post ini telah mencuba untuk menyentuh telinga menggunakan siku?









Wednesday, October 7, 2009

Stress Out



Gosh... nasib baik dah setle presentation td..hehehe kesian plak tngok muka Dr. Mano ntah pape ntah aku cakap.. x pe r naseb bek bleh cover klu tak mau terberak aku kat depan tue t.. pas kelas aku trus tnye if he available to be one of the commitee for reserch aku.. n he agreed n 4 da best thing is die nak tolong kitorang prepare paper ntuk publish.. wow that's great!!! best nye hmm aku nekad nak buat btul2 sampai publish.. n smalam aku dah bincang ngan supervisor pasal projek tu n so far it's ok n he suggest to make Dr Azlizam n Dr Mano under the commitee... n I get a positive respond from them so kene la setlekan cepat progress project aku... hmm bila ek bleh jumpe diorang?? Maybe next 2 weeks or awal bulan 11 kitorng dah kene present hmm smalam call MBMB n dorng agreed ntuk jumpe 4 da discussion n i think better klu this meeting buat around next 2 weeks pasal dr ada n jane nak ikut skali... ok la tue kan??? Td aku call ayah ingatkan parents nak datang hari nie.. rupenye hujung bulan nie..hahaha what a misunderstanding.hahah x pe la.. aku plan nak balik rumah so bleh la jumpe dorang n ahad kitorang nak beraye rumah baba n Dr. Z huhuhuhu...

Tuesday, October 6, 2009

New Partition


ahhahaha........ tetibe je databg lab ade plak 2 org makhluk nie yg aku x kenal.Rupe2nye dorang buat partition baru ntuk ofis aku.. hahaha terkejut aku, maklum la i left my whole things in there n tetibe je some other 'aliens' in there.. sape yg x terkejut. pastu aku masuk aku plak kene sound hahahaha bebudak nie pon sume tinggalkan laptop x kunci atas meja..GILA'. hahah sampai skrang x setle lg keje dorang tapi pas aku siap tulis blog nie aku nak g main tenis ngan daos... budak nie pon 1 hal. klu org x panggil x de la nampak batang idung die.. jadi kene la panggil klu x melepas la nak g sport arinie..Hm td aku dah buat appointment ngan pihak MBMB pasal projek aku tue n orng stuju ntuk jumpe aku tapi next week la.. ala ok la tue kan daripada x dapt jumpe.. so sok kene la setlekan surat ntuk dorng. kesian jane x dapat ikut.. die naksangat ikut aku g site tue..huhuhuh k la pape nnt aku update lg k. daa



Monday, October 5, 2009

looking For Cats???


Ha nie la org cakap kucing tido..Bayangkan nie durian huhuh


Ishk.. ngeri ke tak klu dah macm nie?? huhuh anda tentukan


Hahahaha Bayangkan klu wiper anda adalah ini??
kompem bersih pnye cermin kan??




Bagai anjing dengan kucing


Mornin' cereal hahaha


Pussy cat dool hahaha


Do..Re...Meow.....

Tempat paling nyaman untuk tio hahaha



Going to trip!

Sunday, October 4, 2009

Not really well

wow.. I hate when i got flu.. sume nye mcm x kene.. badan x seht n 4 sure kene batuk penye pastue n idung pon stuck... huhuh just now i go to PKU for treatment n alhamulilah got a kind dr examine me.. hope not get Dr in room 11. Hahahaha. And now i'm feel drowasie effect of the Bena just now.. Ya allah... ngantuk nye.. rasenye x lame kot kt fac nie.. jap g balik tio jap baru datang fac smula...hahah lgpon x de klas. but satu je asignment plak x siap g.. tp klu dah ngantuk ape pon x jadi nnt....hahah. Pg tadi aku sibuk uruskan attendent.. this is my 1st payment n so much things to pay.. n paling menarik ujung minggu nie ma family get a new car.. i'll show u ...heheh


Perihal rumah terbuka

iakh.. susah betul nak g rumah orng skrg nie.. bnyak ak la aku dapat jemputan tapi rumah tak tau kt mane... bengang betul.. malma nie rumah dato'idris plak dah 1 hal nak kene mencari plak tue... smlam x dpt g rumah dr azlizam coz x tau rumah kat mane.. last2 aku beraye kat sunway piramid ngan bebudak rumah aku... tadi daus cakap bebudak mtm lame nak beraye rumah baba ngan dr tapi sampai skrang pon brite x dengo.. ntah jadi ke x..lantak la....ishkk.. susah tul kan?

Sunday, September 27, 2009

My soul

Sepanjang hidupku telah dihabiskan
segala masa dan usaha
kerana kamu

Sepanjang jalanan ku telah luahkan
segala kata dan kenangan
bersama kamu

Engkau siapa?
dipentas samaran sang Pendeta
asyik berpura

Kau sebenarnya
sekuntum debunga Wisteria
indah nan jelita
namun racun yang berbisa

Aku keliru sejuta lagu
kerna kekasihku
Ia bukanlah namamu

Aku mengaku belakangi mu
dialah jiwaku
disinggahsana Pendeta itu

Setinggi anganku dia diciptakan
sayang fikirlah oh apakah
pengertianku

Setinggi rinduku dibawa bayangan
sayang kemana fenomena
ketulusanmu

Monday, September 14, 2009

Raya is coming back!

Sedey rasenye tetibe ble member aku satu opis nie bkk lagu raye..huhu rasenye terlalu banyak dosa yg aku lakukan terhadap semua umat manusia terutamnya yg aku gelar sebagai ibu dan ayah... syahdu rasenye dan nth mengapa teringin benar aku sujud i kaki mereka dan harapan ku moga aku mapu berbuat demikian dan diharap kesempatan dari tuhan...

melihat kembali kenagan2 bersama rakan-rakan masa di sakti dulu terutamnya bersama adik2 yg lain mengingatkan aku untuk kembali bersama mereka menempuhi pengalaman indah di bangku sekolah.. tapi apakan daya masa yang berlalu tidak akan kmbali dan pengalaman yg kita peroleh tidak mungkin akan di nikmati kembali walaupon pelbagai yang ingin kita gadaikan.

Ingin benar aku menebus kembali kesalahan yg telah aku lakukan tetapi apakan daya nasi sudah menjadi bubur. mohon maaf di atas segala kesalahanku terutamnya adik2 di sakti dan rakan2 seperjuangan sekalian... aku harapkan keredhaan daripada kalian.. slam lebaran dariku insan yg hina.. maaf zahis dan batin....

Tuesday, September 8, 2009

Cereka si Kawan dan Si Cinta

Satu hari CINTA & KAWAN berjalan dalam kampung... Tiba-tiba CINTA terjatuh dalam telaga.... Kenapa??

Kerana CINTA itu buta.. Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga... Kenapa??

Kerana... KAWAN akan buat apa sahaja demi CINTA !! Di dalam telaga CINTA hilang.... Kenapa??


Kerana... CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap....Sedangkan KAWAN masih lagi tercari-cari dimana CINTA & terus menunggu.. Kenapa??

Kerana... KAWAN itu sejati & akan kekal sebagai KAWAN yang setia.... kan ?? so, hargai lah KAWAN kita selagi kita terasa dia BERERTI....


Walau kita punya couple, teman still paling setia..
Walau kita punya harta banyak, teman still paling berharga.

Sunday, August 30, 2009

Bagaimana menjadi seorang lelaki gentleman

Baca etika lelaki semua

BUDI BAHASA AMALAN KITA
Jika anda tidak sukakan seseorang,tidak perlu menunjukkan perasaan itu.bersikap rasional dan belajar untuk menjadi lebih baik daripada orang yang tidak anda gemari itu


SUMPAHAN YANG MENYAKITKAN
DIHORMATI
Jika anda ingin dihormati anda mesti menghormati orang lain

KAWAL NADA SUARA
Suara yang tinggi seperti menengking akan menggangu dan memberi kesan kepada orang di persekitaran.teman2 pasti terganggu dan tidak selesa berbicara dengan anda.

KAWAL MARAH
Selalunya orang yang menunjukkan sifat marah bukannya orang yang dipandang hebat dan berani,tetapi lebih menonjolkan sifat kurang bijak pada diri mereka sendiri

JANGAN MENYAMPUK
Biarkan teman anda berbicara sehingga habis sebelum anda meluahkan isi hati yang terbuku. Menyampuk menandakan anda orang yang tidak beretika dan tidak bijak

JANGAN MEMANDANG RENDAH
Kesalahan orang lain adalah pengajaran kepada diri sendiri,jadi jangan mentertawakan mereka.

Wednesday, August 26, 2009

Duhai wanita

Hai Readers,
i like to share one of the article that may be or not make all of us thinking how important the women to us...read and think


WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).

Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena
tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI
mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita
untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis
untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam
kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka
menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian
dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu
mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah
pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya
lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara
spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata
bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI
menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang
air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya,
bertekad untuk berpisah.

"Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita
berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing" .

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri
tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan
bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu,
sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan
sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia
merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di
mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya
oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI : Apa khabar?
WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.
Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan.

Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah
seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk
kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar
bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang
telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita
cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu
datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan
kita, semua sudah terlambat... .

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata
kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira
merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan.
Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Tuesday, August 18, 2009

Bidadari Syurga

hai gang!!! hmm arini aku dpt 1 email yg best dari member aku... so aku rase mcm nk kongsi ngan koramg sume... k silakan membace n munkin bleh kita perbincangkan sdikit...


"Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada bidadari?"

Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah), sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an.

Jawapannya nanti dulu. Aku nak bincang hal yang lebih penting. Haha..


Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak nak luahkan perasaan tu.

Mmm..nampaknya sampai begitu sekali kaum wanita ni meluat dengan bidadari syurga.
Aku guna perkataan 'meluat' sebab aku rasa inilah istilah yang paling sopan. Mungkin ada yang sampai rasa benci bila mendengar perkataan 'bidadari', aku tak nafikan.

Apa puncanya sampai jadi macam tu?

Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu.

Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain.

Aku pernah menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan satu jemaah tabligh..ustaz yang sedang memberi amanat kepada bakal-bakal da`ie itu ada menyebut,
"Jangan sekali-kali ceritakan mengenai bidadari apabila anda sedang membicarakan tentang nikmat syurga di khalayak yang ada wanita menghadirinya. Dikhuatiri jika anda tidak bersedia dengan ilmu yang cukup, majlis ilmu itu akan hanya menimbulkan rasa benci di kalangan wanita yang masih lemah imannya.."

Fuhh~! Sampai begitu sekali rupanya. Dahsyat..

Aku tak sangka sampai begitu sekali, hingga 'pantang' disebut tentang bidadari di depan wanita.

Tapi..Dalam Al-Qur'an kan bidadari disebut tanpa berselindung?
Ohoho...mungkin tak apa la sebab kebanyakan wanita di luar sana tak faham pun bila mendengar atau membaca Qur'an.

Habis, nak biarkan macam tu je? Biarkan je wanita 'bermusuh' dengan bidadari? Tak ada cara nak 'mendamaikan' dua golongan ni ke?


Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi.

"Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan seakan-akan tak nampak pun bidadari. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia.." Padat dan bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si datin tunduk sambil tersenyum kelat.


Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagai ketua bidadari. Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan mengambang penuh di musim panas.
Para bidadari yang lain pula ibarat bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika bulan menyepi.

Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami takkan beralih dari melihat isterinya.

Hebat kan? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus kalau tiada saingan?

Tidak juga.

Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh mata memandang?

Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di mata suaminya.

Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya. Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab.

Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud:
"sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia mereka".

Di dalam bahasa Arab, kalimah `uruban juga bermaksud berahi berpanjangan. Dalam istilah yang agak kurang sopan (minta maaf), mereka ini sentiasa merindui jimak. Saya mohon maaf sekali lagi, tapi wanita dengan sifat sebeginilah yang diidamkan oleh hampir semua lelaki. (ah..aku rasa bukan HAMPIR semua, tapi memang SEMUA lelaki normal macam tu).

Tentang pengertian kalimah atraaba pula, nantilah bila ada masa yang sesuai aku huraikan dalam artikel yang khusus tentang bidadari..for guys only. ;-j

---

Baiklah. Anda dah nampak, cara untuk mengelakkan suami anda dari melayani bidadari, ialah dengan sentiasa ada di sisi suami. Senang saja bukan? Barulah bidadari lain tak 'kacau daun'.

Betul?

Tapi adakah anda pasti?

Kita rujuk sebuah hadith yang menceritakan tentang keadaan penghuni syurga;

Para Sahabat bertanya, adakah penghuni syurga melakukan jimak, dan bagaimanakah keadaan mereka? Dijawab oleh Rasulullah, "Benar. Oh, sungguh hebat sekali. Tenaga dan kenikmatan mereka Allah gandakan kepada seratus, dan mereka sekali pun tidak akan merasa letih." ~au kama qaal

Hmm. Maknanya, kalau Ketua Bidadari tak mahu berenggang dengan suami, maka alamatnya tak keluar dari bilik la. Layanlah sampai dia puas.

"Tak kisah, janji dia tak layan bidadari.." mungkin itu jawapan seorang wanita.

Saya beritahu lagi; Ahli syurga juga tidak tidur, kerana terdapat hadith yang menyatakan bahawa "tidur itu saudara mati, maka ahli syurga tidak memerlukan kepada tidur, tidak mengantuk, dan tidak letih, lapar, atau dahaga..". (au kama qaal)

Jenuh la kali ni tak turun-turun dari katil. Sanggupkah anda? Berapa minggu anda sanggup? Berapa tahun? Berapa dekad? Berapa kurun?

Jika di hati anda terdetik rasa bosan, para bidadari di luar bilik akan mengetuk pintu sambil bertanya bilakah gilirannya akan sampai. "Ketua! Biar kami pula ambil alih!" ..mungkin itu yang mereka kata.


"Biarlah diorang menunggu kat luar..aku takkan tinggalkan suami aku!"
Mungkin ada wanita yang berfikir begini.


Izinkan saya bertanya lagi; "Tak nak pergi shopping ke?" ; )


"Eh, shopping? Shopping apa? Kat mana?"

Mafhum daripada beberapa hadith yang mutawatir,
Pada setiap Jumaat Allah adakan suatu 'pasar' di syurga. Di pasar inilah, ahli syurga diberi nikmat terbesar antara segala nikmat di syurga, iaitu diizinkan melihat kepadaNya. Tiada satu pun ciptaanNya yang mengatasi keindahan Sang Pencipta, Rabbul Jalil yang bersifat Al-Jamiil.

Dan di 'pasar' syurga inilah Allah sediakan segala pakaian, makanan, dan perhiasan (barang kemas dan aksesori) yang berbagai-bagai rupa, beraneka warna dan bentuk.

Ahli syurga cuma perlu melihat kepada contoh 'produk' yang dipamerkan, niatkan "Aku mahu yang ini!"; maka dengan serta-merta benda itu sudah dipakai di tubuhnya. Boleh juga meminta seperti itu apabila terlihat ada ahli syurga yang lain, memakai sesuatu yang menarik perhatiannya.

Kenapa perlu ada pasar? Kan boleh minta saja dari dalam bilik?

Perlunya ada pasar ini kerana ahli syurga ketika itu dah tak tahu apa lagi yang mahu diminta, kerana terlalu lama dan banyaknya nikmat yang diperolehi mereka.

Ibarat anda dah dapat semua file/software yang anda ingini, sampai anda tak tahu nak download software/file apa lagi di internet. Dah tak tahu nak 'search' apa, sampai termenung di depan superkomputer yang terhebat dan terlaju di dunia, milik anda. Lebih kurang macam tu la ibaratnya.

Maka di 'pasar' syurga inilah terdapat pakaian dan barang kemas serta aksesori wanita (dan lelaki) dalam 'rekabentuk terbaru'...' latest design' kata sesetengah orang. Sebab itu ahli syurga tidak akan merasa jemu.

Dan apa yang paling hebat, semua yang ada di pasar ini adalah PERCUMA! Ibarat Ivana Trump pergi shopping di HyperMall milik ayahnya yang asyik pecat orang ("you're fired!").
Tapi di syurga pastinya berjuta-juta- juta kali lebih mewah. Dan anda kekal muda selama-lamanya, tak macam minah saleh tu..

Di pasar syurga tu, semua benda yang menyenangkan hati anda boleh didapati. Niat saja nak pakaian baru, anda akan tiba di Department Pakaian Wanita.

"Handbag LV (Louis Vuitton) ada ke?"
..cheh. Ada sorang minah yang baca artikel ni boleh terfikir nak tanya camni..


Begini sajalah. Biar saya bacakan mafhum sebuah hadith lagi.
"Jannah itu ialah satu kawasan yang tersangat luas. Terdapat lembah, sungai, pohon, dan bukit. Tanah di tengah-tengahnya yang paling tinggi, dan Al-Firdaus berada di tempat yang paling tengah dan paling tinggi".

belum habis lagi..ada sambungan hadith ni;

"Keseluruhan syurga itu terdapat seratus tingkat. Pada tingkat yang terendah dan pertama, kesemua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya diperbuat daripada perak. Tingkat yang kedua, semua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada emas; pada tingkat yang ketiga, sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada yaqut, lu'lu' dan zabarjad (batu-batu permata yang mahal), dan pada sembilan puluh tujuh tingkat lagi hanya Allah yang mengetahuinya. Jarak antara satu tingkat dengan tingkat yang lain adalah sejauh jarak langit dan bumi."

Rasulullah hanya sempat meninjau tiga tingkat yang pertama sahaja sewaktu isra' dan mi`raj.

Syurga tingkat pertama yang terendah adalah untuk ahlul fitrah, manusia yang tidak pernah beriman tetapi seruan tauhid tidak pernah sampai kepada mereka ketika hidup di dunia dahulu. Mereka diizinkan masuk ke syurga setelah selesai menjalani qisas di mahsyar, jika mereka ada menzalimi sesama mereka. Inilah tanda betapa Maha Pemurahnya Allah Yang Maha Adil, tidak menzalimi seorangpun hambaNya.

Tingkat pertama ini juga adalah untuk para muallaf yang hanya sempat mengucapkan syahadah tanpa satu pun amalan baik, dan tiada satu pun kalimah Allah yang sempat dipelajarinya.

Maka sekiranya kita umat Islam ini berjaya ke syurga, tempat kita adalah bermula dari tingkat yang kedua, atau lebih tinggi lagi. Tingkat kedua, barang-barang perkakas dapur serta perabutnya diperbuat daripada emas.

Saya tanya; Di dunia sekarang (di bumi) ini, adakah pakaian dan barang kemas kita diperbuat daripada bahan yang serupa dengan bahan membuat perabut dan peralatan dapur?

Anda tahu jawapannya ialah tidak. Bahan untuk pakaian dan perhiasan kita lazimnya mestilah lebih mahal daripada bahan membuat perabut dan perkakas dapur.

Ertinya, bila sudu dan meja pun diperbuat daripada emas, agaknya apakah bahan yang jadi pakaian dan barang kemas ahli syurga? Sudah tentu lebih mahal daripada emas!

Ya. Bahan dan unsur yang lebih mahal itulah yang dibuat pakaian ahli syurga..termasuk juga kasut tumit tinggi dan handbag (jika anda mahu, pasti ada!), termasuk juga barang kemas yang ada di Pasar Syurga tu.

Ketika itu jika anda ternampak handbag LV dari alam dunia, mungkin anda akan terasa jijik nak menyentuhnya macam tengok tahi ayam. Mana ada kelas! Emas pun setakat jadi jug air je..Gelas minuman pun dibuat daripada berlian (kalau anda menghuni syurga tingkat atas sikit).

Hm..Di pasar yang bagaikan real-life catalogue ini, semuanya lebih mahal dari perkakas dan pinggan mangkuk anda.
Terlalu banyak pilihan. Shopping la sebanyak mana yang anda mahu. Tak perlu trolley. Kalau anda nak suruh bidadari bawakan barang yang anda shopping itu pun, mereka pasti gembira dapat membantu.

Janganlah lupa pula..para bidadari itu juga khadam anda yang sangat suka berkhidmat.
Anda kan ketua mereka?

Ingat ni, kesemuanya anda tak perlu bayar! Bayarannya telah dilangsaikan dengan keringat, darah dan air mata anda ketika di dunia dahulu.

Tapi kalau nak dapatkan 'design' terbaru tu, kenalah keluar dari rumah (istana) dan tengok sendiri di pasar Jumaat. Di pasar ini juga ahli syurga akan bersosial, bertemu rakan lama dan saudara mara.

Berapa luas pasar tu? Jika anda terbang menaiki buraq selama sehari pun belum habis melihat keseluruhan bahagian 'pasar' itu. (kalau naik kenderaan yang lebih laju, anda tak nampak apa-apa sebab laju sangat, mengatasi kelajuan cahaya).

Dan sudah tentu suami anda pun nak pergi ke Pasar Jumaat itu juga untuk melihat Allah Rabbul Jalil. Ajaklah suami shopping sekali!

Setiap minggu, akan ada design terbaru yang boleh anda dapati.
Setiap minggu juga anda boleh datang shopping di pasar ini. Sampai tahun depan, kurun hadapan, alaf hadapan...sampai bila-bila. Tiada had usia di syurga..

Soalan terakhir saya: Yang mana lebih menyeronokkan bagi anda; shopping dengan suami, atau pergi shopping bersama bekas teman-teman rapat, rakan sekolej (atau rakan serumah) anda dahulu? ;-)


..dan mungkin pada kurun hadapan, suami anda nak pergi memancing di sungai syurga bersama bekas rakan sekampungnya. ..atau mungkin dia cuma nak 'berehat di rumah' saja.. ;-j

---

Dah la..tak payah risau. Perasaan cemburu tu kerana disebabkan kejahilan tentang fitrah lelaki dan tak faham kehendak suami. Ahli syurga tidak ego dan cemburu buta. Di syurga tiada hasad dengki dan tiada sifat takabbur. Qaalu salaaman-salaama~


Lelaki dan wanita saudaraku sekelian..MARILAH MENUJU KEJAYAAN!

Monday, August 17, 2009

surat dari syaitan

Dear all, Please proceed as should be!
Surat Dari Iblis
(Surat ini akan membuatmu akan benar-benar berfikir. Sebenarnya surat
ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi aku harus
memforwardnya karena catatan kecil dibawahnya)
****************************************

SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktifitas harianmu.
Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isya sebelum berangkat ketempat tidurmu Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak meruba cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku.Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu . Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah. Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap memanfaatkanmu sepanjang masa untuk mebalaskannya


Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana untukmu dihari depan. Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku, dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka. Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH


Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan kepada NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita jalani


Kita nonton film porno bersama, memaki orang, mencuri, berbohong,munafik, makan sekenyang-kenyangya, guyon2an jorok, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang dari belakang, tidak hormat pada orang tua , Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk. TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.ayolah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya. Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.Ini hanya merupakan surat penghargaanku untuk mu.Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' karena sudah mengizinkanku memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu. Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.
Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu. Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda. Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana berbuat dosa.Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong, berjudi, bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin. Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya. Begitulah anak-anak .Baiklah, aku persilahkan kau bergerak sekarang.Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi. Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas dosa-dosamu.Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap melakukan dosa, sepertinya meman agak aneh. Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu. Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.


Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan membagi surat ini
dengan siapapun.


fikirkan lah..........

To all 5th Batch

ha nie lg 1 aku bengang snagat nie... ble kuar je gambar baru sume dak odc la legacy la n paper ntah yg lelain tue... ble lg dak 5th nak buat holiday nie... sume nk harapkan org. ble lg org2 kuat yg dulu mase kt skolah best gile tuie nak buat reunion plak?? nk gak aku merase berkumpul buat fun activity sesame.. balik2 aku kene tengok muke emi je.. dah tue je muke yg aku jumpe kt serdang nie... nak harap yng lelain x payah nak cakap la.. halo guyz... pe salahnye korng manage 1 programme yg kite same2 bleh buat n bergumbira... aku tunggu kabar berita korng k??

This is Tuesday


Hai.. ari nie ari selase la... heheh saje je sementara aku nak g jage exam jap g so aku nk tulis sket la... hmmm sbenarnyebnyak bende nak buat nie tp saje je nk buang mase update ape yg ptt kan... td aku dah setlekan berkaitan GRF n semalam JPA. Lega plak rasenye sume yg aku buat menjadi... so pasni tnggal urusan thumb print je la... tue pon aku rase next week baru aku buat...ujung mnggu nie dh start puase dh tp x tau la aku dh sedia ke blum... stakat nie puase sume x de yg kantoi la maklum la kan nak jadi bapa soleh kene la berlatih dari skrng... aku x balik awal puase nie sbb duit pon x de lg jd aku combine je la ngan 3 aribulan nnt mase medical check up kat HSI... K la pepehal nnt ctc la aku k. klu x de hal aku ok je...


Ni la adik aku


Sunday, August 16, 2009

Long Time


hai.... lame tul aku x tulis... yela sejak first time tulis blog nie... janji nk tulis n update memcm kn kt sni... tp x pe la.. aku try.. lg lame x tulis bnyak la sket bende yg aku bleh cite kn??? hmmm let see... first nk bagitau la perihal kekecewaan aku mase konvo arituu.. member2 sume ilang.., ingat nk g ambik gambar ngan dorang sume... tp sume ilang nk sambut ngan parents kn??? aku pon ape lagi... bergambar sakan la ngan parents aku... puas hati aku... terus petang tue aku g balik jb terus sbbb kene bawak balik barang angah dari snie..pastu besoknye kami trus ambik gambar family... nnt aku upload gambar tue ek.. ntuk korang sume...so pastu lusenye aku pon balik sbb nk kene conduct kelass plak... hmmm penat tul...hmm x pe la... akhirnye kami pkat2 reramai ambik gambar sabtu aritue... nnt ak upload ye... best... k la.. nnt aku cite lagi... ni dh time nk masuk keje nie...bye

Thursday, July 23, 2009

Goood Friday..

Hi! i'm stating my next step of life by set up my own blogpage.. hahah... so pasni sape2 yg nk tau ape yg aku buat sehari2 bleh la lawat blog page aku... rasenye dh bleh la start kot tulis2 sesket n bagi pendpt.... n klu bleh aku nk jaikan blogpage nie mcm 1 tempt reunion la pd kengkwn aku... k keep in touch...